Ендовенозна лазерна аблация

Лазерна aблация – безкръвен метод за премахване на разширени вени

В съвременната медицина съществуват разнообразни методи за лечение на разширени вени. Тенденцията в тази област е да се установи такъв подход, който не само да позволи трайното им премахване, но и да бъде достатъчно безопасен, сигурен и най-вече минимално инвазивен. Използването на лазерно лечение в съвременната медицина днес е широко популярно в редица области. Лазерната терапия се оказва и един от основните способи за справянето с проблема, наречен варикоза и разширени вени. Именно това е лазерна аблация – изцяло амбулаторен метод за лечение, който не изисква болничен престой и който постига уникален успех в борбата срещу разширените вени днес.

Какво представлява лазерната аблация (EVLA)?

Лазерната аблация е сред най-иновативните терапии за лечение на разширени вени. Това е минимално инвазивен метод, който изключва хирургическа намеса и не изисква продължителен престой в болница. Късото оперативно време за извършване на терапията е сред основните предимства. Както става ясно и от името на процедурата, тя се базира на използването на лазер. Лазерната аблация използва определено количество топлина, водещо до слепване на стените на увредената вена. Термичният ефект на лазера се насочва директно върху съдовата стена. В резултат на това се постига облитериране на венозната стена, тоест запушване на разширената вена. За да се осъществи всичко това, медицинско лице поставя специален катетър, чийто край излъчва лазерна енергия.

Процедурата се смята за минимално инвазивна, защото самият катетър се вкарва във вената през изключително малък кожен отвор, което нито причинява някакъв сериозен дискомфорт, нито изисква продължително време за зарастване и възстановяване. Трае не повече от половин час, а приключването й не е придружено с шевове или лепене на тъкан, защото на практика при нея няма хирургически разрези. Нещо повече – за лекотата на тази процедура можем да съдим и по факта, че тя не е придружена с пълна или спинална упойка. Лазерна аблация се прави с местна упойка – по-конкретно тумесцентна анестезия – и то само с цел да предотврати каквито и да е болки и дискомфорт за пациента по време на извършването на лечението, което завършва с отлични резултати.

Какви са предимствата?

В практиката и науката лазерната аблация се възприема за един от най-успешните иновативни подходи в справянето с проблема разширени вени. Специалистите все по-често го препоръчват на пациентите, защото в него те откриват редица предимства. Такива предимства откриваме и при други терапии срещу варикозни вени. В списъка по-долу можете да прочетете част от тях:

  • Минимална инвазивност, следователно – без кръвозагуба, с по-малко рискове за здравето
  • Бързина на процедурата. Тя се извършва за около 20 минути и не изисква престой в болнично заведение
  • Това е една безболезнена процедура, според клиентски мнения, която се извършва със стандартна местна упойка вместо с пълна или спинална упойка, а сами по себе си те носят рискове за някои пациенти
  • След процедурата можете да си отидете директно вкъщи, а на следващия ден дори да отидете на работа и да продължите с нормалния ход на своето ежедневие. Възстановяването е изключително бързо.
  • Изключително висока степен на успеваемост. Според клиничните изпитвания ефективността й надвишава 98%, включително и в сравнение с други терапии срещу разширени вени
  • Може да се прилага и съвместно с други лечебни процедури при по-тежки случаи, както и при засегнати една до друга няколко вени. Специалистите нерядко я назначават съвместно със склеротерапията, която също е миниинвазивна процедура
  • За разлика от много други терапии за варикоза при тази настъпването на странични ефекти като хематоми, изтръпване, болка или мравучкане в крайниците е изключително рядко явление

лазерна аблация
Извършване на лазерна аблация

Кои пациенти могат да се подложат?

На първо място е важно да се определи при кои случаи на варикоза може успешно да се приложи лазерна аблация. Процедурата се препоръчва при повърхностни разширени вени, като размерът не е от значение. Тази терапия може да се справи и със сравнително големи такива. На практика, в повечето случаи ендовенозната лазерна аблация е успешна, когато се приложи върху вена сафена магна и вена сафена парва, включително и върху всички техни големи клонове. За по-сигурен ефект, както и за по-тежки случаи медицинско лице може да назначи комбинация от лазерна аблация и склеротерапия след щателен ултразвуков и клиничен преглед.

При тези прегледи следва да се установи и дали за пациента няма противопоказания да бъде лекуван по този метод. В практиката се приема, че лазерната аблация не се препоръчва при следните случаи:

  • Бременност и кърмене и то само поради необходимостта от използване на анестетик.
  • В случай на дълбока венозна тромбоза или флебит, тоест запушване на повърхностни вени и наличие на възпалителен процес. Процедурата може да бъде извършена след известен период от време, след пълно възстановяване на пациента.
  • При наличие на чернодробно заболяване, доказано с официална диагноза от лекар, която диагноза е несъвместима с използвания анестетик.
  • В случай на алергия към всички възможни анестетични лекарства, необходими за поставяне на местна упойка.
  • При сериозно нарушение на кръвосъсирването. Приемът на антикоагуланти трябва да бъде спрян няколко дни преди процедурата след консултация с лекар.

Както виждате единствените противопоказания са свързани не толкова с метода на лечение на тази процедура, колкото с необходимостта от поставяне на местна упойка за преодоляване на дискомфорт и болка при нейното извършване. Всичко това свидетелства за относителната безопасност на процедурата.

Подготовка

По време на преглед с лекар ще ви бъдат разяснени всички подробности относно предстоящата ви лазерна аблация. Имайте предвид, че макар и слабо инвазивна, това е процедура, която следва да се извършва единствено и само от медицинско лице. Преди нея следва да спрете всякакви медикаменти от този род: нестероидни противовъзпалителни средства, антиагреганти, антикоагуланти и натурални продукти, действащи със същия ефект.

След процедурата можете да се движите спокойно и е препоръчително известно време да носите ластични чорапи. С превантивна цел специалистът, извършил процедурата, ще ви предпише разреждащи кръвта средства.

За всичко това в подробности и детайли екипът на нашия център за естетична медицина ще ви консултира предварително. Разчитайте на нашия професионализъм и индивидуален подход.

Цена

Ендовенозна лазерна аблация (на сафенна вена на крак) – 2200 лв.*

*Цените се отнасят за една процедура.

*В цените на всички минимално инвазивни процедури са включени и два безплатни контролни прегледа в рамките на до 45 дни.

Броят на процедурите, както и преценката за избора на метод или комбинация от методи се определя от лекуващия лекар след подробен преглед и индивидуална оценка на състоянието на всеки пациент.

Безплатна консултация

За да не нарушаваме спокойствието по време на процедурите, предпочитаме първоначален контакт през e-mail. Ще се свържем с вас по телефона максимално бързо след това и ще можете да се възползвате от -10% отстъпка!

    Запознат съм и се съгласявам с Политиката за защита на личните данни.

    4.9/5 - (17 гласове)