Лечителят Румен Димитров: От шиповете на шията намаляват зрението и слухът

При дископатия човек може да има ошипяване по целия гръбначен стълб

Лечителят Румен Димитров: От шиповете на шията  намаляват зрението и слухът

Днес ще ви запознаем с един уникален български лечител. Казва се Румен Димитров и има 30-годишен стаж като чакръкчия. Работи в София. Практикува като цяло и мануална терапия, която е по-съвременният вариант на чакръкчийството. Преди време гостува в едно телевизионно предаване, където нагледно показа как се лекува дископатия.

- Г-н Димитров, има ли разлика между мануалната терапия и чакръкчийството?

- По-старата генерация хора веднага се сещат за какво става дума, като кажем чакръкчийство. Мануалната терапия е по-нов метод, всъщност това е точковият масаж, който е разпространен в цял свят. Бих казал, че се допълват двете методики, дори се преливат една в друга. Аз се стремя да обяснявам простичко на моите пациенти за какво става дума и им става ясно. Но първо се работи чакръкчийство, ако се налага наместване и прочее. След това се премахва ошипяването, ако има такова, в става или прешлен. Тук искам да се отклоня малко, за да подчертая един важен момент. Аз винаги казвам на хора, които идват с такива проблеми, следното: не носете пояси, не увисвайте на висилка само защото някой ви е казал, че това ще ви оправи прешлените, дископатията, болката. Не си слагайте компреси със сол и пипер, защото с всяка от тези “народни” уж процедури можете да разместите още повече прешлените. Травмите се получават най-вече между лопатките на гръбнака, оттам намалява дишането на човек. По тази причина намалява и кислородът в белите дробове и се получава пресечено дишане. 

- Говорим и за дископатия, и за ошипяване, нали така?

- Точно така, при дископатия човек може да има ошипяване по целия гръбначен стълб. Когато при мен дойде даден пациент, аз му проверявам цялото тяло. Защото, когато е ходил на лекар, са му направили снимка само там, където усеща болката в момента. Най-често - в кръстната област. И толкова. Затова при мен започваме поред - втори и трети прешлен, четвърти прешлен и т.н. Искам да изтъкна обаче, че големият проблем в гръбначния стълб е в областта между лопатаките. Оттам започва, като също така може да се включи и самата кобилица. Чували сте предполагам какво е кобилицата - тя е за разпределение на целия раменен пояс, горната част на тялото и най-вече ръцете. Ошипяването в тази област създава голям дискомфорт първо в раменния пояс, а оттам и към шийните прешлени. Ако се открият проблеми в шийните прешлени, се търси причината. Знаете ли, че има хора, на които заради подобни проблеми значително им намалява зрението. И не само - не чуват добре, имат проблеми с носоглътката. Затова е задължително да се проверят шийните прешлени. В крайна сметка, както споменах, се проверява цялото тяло, целият опорно-двигателен апарат, за да може да се установи проблемът. 

- Казахте, че не бива да се слагат пояси, компреси с пипер и прочее “народни” методи. Защо? 

- Да, не трябва да се слагат пояси, защото поясът държи само мястото, където го е поставил болният, където си мисли, че е увредено. А увредата всъщност не е там. Освен това мястото се запотява, изнежва се и като се свали поясът, болката е още по-голяма. Истината е, че хората трябва да се обръщат към специалисти, които разбират от тези неща. Много хора идват при мен, след като са били по лекари, пили са лекарства, поставяли са им инжекции. Но полза няма. 

- Работите ли с хора с дегенеративни заболявания като например множествена склероза. Опитвате ли се да облекчите и техните страдания?

- Да, имал съм пациенти с множествена склероза, но, знаете, тя е нелечима болест. Занимавал съм се и с детска церебрална парализа. Преди време имах група дечица с тази диагноза. Много труден процес. И да, състоянието им се облекчава до известна степен. Но при такива болни всичко е от засегнат център в мозъка. При ДЦП например, е предозиране или липса на кислород. Често се получава при раждане, когато се увие пъпната връв около вратлето на детето. За известно време спира притокът на кислород и се засяга определена област от мозъка. Искам още нещо в тази връзка да подчертая. 

За мен не е правилно да се прави операция на деца за удължаване на сухожилието. Детето е малко, достатъчно е да се работи с мускулатурата, съответно самата тя разтяга сухожилието и го държи разтегнато. В случая говоря за т.нар. стречинг-упражнения. Те са в основата. И за още един проблем трябва да спомена. Става дума за проблеми в устната кухина при деца, когато ги водят при логопед, а той няма как да им помогне. Защото е достатъчно аз да издърпам езика на такова дете и то да си заеме нормалното положение. 

Има още едно състояние, което може да се излекува от опитен мануален терапевт. Това е прекъсване на сливиците. Да, точно прекъсване. Става много бързо, за секунди, просто се прекъсва храненето на сливиците. Така сливицата отива в единия край на гърлото и оттам вече не дразни, не пречи, само си стои там. Тя не изчезва, но не се подува. Т.е., по този начин се спестява операцията 

Освен това се запазват и гласните струни на човека. Понякога, за съжаление, при операция може и да се натрупа гной. Но при прекъсването, както казах, сливицата се прибира, а ако има гнойни процеси, които се изразяват в едни капсулки, те се пукат и започват да изтичат надолу към хранопровода. Така човек за няколко дни изчиства тялото си и оттам-нататък вече няма проблеми. 

- Кажете за продукта, който предлагате, някаква отвара, или еликсир е той? 

- По принцип не работя толкова с билки. Да, става дума за един еликсир, който до известна степен е по китайска рецепта. Но не като тяхната, която се пие на 5 години един път. Аз съм направил този еликсир, за да могат хората да подсилват имунната си система. След като се премахнат шиповете и гръбначният стълб е вече добре, трябва да се подсили и имунната защита на тялото. Така и грипът бяга от тялото. Фактически този еликсир се пие 2-2,5 месеца - два пъти годишно - пролет и есен. Смятам, че е доста по-ефикасен от ваксината против грип. А може да се взема и при настинка, действа като същински антибиотик.

- Да кажем какво съдържа?

- Основно и най-вече чесън. Аз добавям и малко магданоз, копър също. Искам да кажа, че е доста силен. Една капка се равнява точно на една глава чеснов лук, толкова е силно. Аз например, съм вземал чеснови хапчета от аптеката, имат ги и в течен вид, но те нямат нищо общо с това, което  предлагам. 

Нека хората се обърнат повече към природата, да използват българските билки, да се подлагат на мануална терапия. Ходете поне веднъж в месеца да си правите по един лечебен масаж, който наистина е здравословен. 

Яна БОЯДЖИЕВА 

Коментари

PENKA 12.02.2018 17:59

НАПИ6ЕТЕ СИ КООРДИНАТИТЕ,ЗА ДА ИДВАМЕ ПРИ ВАС.

иво 13.02.2018 10:28

Хубава статия, ама може ли телефон за връзка ако се наложи.